Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Chorvatské hory II.

26. 8. 2021


GORSKI KOTAR A NP RISNJAK

Tady píšu o tom, proč jsme sem jeli.


Gorski Kotar - co to je a kde to je

Je to jednoduchý: Gorski znamená horský a kotár je kopcovitej terén s kamenitou půdou. Tahle oblast se rozprostírá na severu Chorvatska u hranic se Slovinskem. Oblast je to fakt velká a zahrnuje hodně atrakcí (přírodních i umělejch). Mezi ty první patří přenádherný jezero Lokve. My ho tááák strašně chtěli navštívit! Jenže zrovna se tam konal nějakej fesťák a všechny parkoviště plný. Ale jestli zas někdy do Chorvatska, tak bez Lokve ani ránu!

Jezero Lokve s pohledem na vrcholy Národního parku Risnjak


NP Risnjak

Zase jednoduchý: Risnjak je Risnjakem proto, že v něm žije spousta rysů. Ale s nima je to jako s těma medvědama, na který jsem chtěla zaútočit nad Jadranem - potkáte je leda tak ve snu. Přitom všichni ti predátoři (vč. vlků) maj žít pohromadě i tady. Ještě spolu s kamzíkama a jelenama. Ale už jsem to ignorovala. Musela jsem se soustředit na pravidelný dejchání, páč to byla místy děsná štreka. Výchozím bodem pro tenhle trip bylo lyžařský středisko, který asi má nějaký jméno, ale určitě ne na Mapy.cz. Mělo by to bejt Čavle, ale mapy ti pod tímhle názvem ukazujou širokou oblast. Každopádně po žlutě (v mapách) zbarvený silnici dojedeš na její konec, kde je velký parkoviště, infocentrum, dokonce autokáry a v zimě tu frčej sjezdovky. To je co? Kdo by to byl řekl, že Chorvati ve svý zemi lyžujou. Takže zaparkuješ pod horou Radeševo a po červený jdeš doleva na Snježnik nebo doprava na Veliki Risnjak. Naše paní domácí ze Sungeru nám tohle místo prozradila za prvý kvůli dětem, že je to nejkratší (z parkoviště na Snježnik to trvá asi hodinu). A za druhý, v chorvatských národních parcích se totiž běžně platí vstup. Nevím teda, jak to maj ošéfovaný, když je možnost park navštívit z více stran. Každopádně z týhle se neplatilo nic.

Výstup na Snježnik


Veliki Risnjak nebo Snježnik?

No to záleží, kolik je, a taky kolik vám je. My jsme mladý, ale jako vždycky jsme vyrazili o dost dýl, než jsme původně plánovali, takže jsme dali "jen" Snježnik. No tak jsme se na Risnjak koukali zdálky, a co má bejt. Ten rozdíl 22 metrů není tak markantní (Veliki Risnjak má 1528m), takže výhledy jsou luxusní i odsud. Kdyby bylo jinačí počásko, viděli bysme opět parádně Jadran, kterej nás z výšky oslnil na Via Adriatice. Ale zase jsme děkovali Bohu, že nám na hlavu nepaří slunce. Nicméně je dobrý se i v létě do těhle hor pořádně oblíct. Tzn. vzít si klíďo píďo větrovku, páč tu je studenovětr. Já ji neměla, takže jsem donutila mužskýho, aby mi dal tu svoji. Byla mi fakt zima.


Pod vrcholem Snježniku stojí chátrající bouda s polorozpadlou prkennou terasou a kiklavým zábradlím. Tady jsme se setkali se dvěma chorvatskýma turistkama a dali se s nima do řeči. Jedna z nich je meteoroložka a dušovala se, že co nevidět bude lejt jak k konve. My jsme ale věřili naší appce, která tvrdila, že mraky nás minou. A taky že jo.

Ze Snježniku se dá jít nazpátek jen dvěma směry. Buď zase po červený, anebo po modrý. Zvolili jsme druhou variantu, kterou bych si strašně ráda vychutnávala, kdybych nevyšilovala, aby děcka nešláply někam, odkud se zřítěj. Prostě chvílema jsem všude viděla smrt. Ale oni na těch smrtelnejch šutrech, že prej konečně není nuda a děsně je bavilo je přelejzat ohromný balvany, skákat z kamene na kámen (to jsem záhy zatrhla) a přelejzat různý přírodní překážky. Bodejť ne, když jsou to kluci.

Návrat po modrý turistický trase s pohledem na Veliki Risnjak


Magickej les

Scházíme z hřebene prudce dolů a ocitáme se ve zvláštním, skoro magickým lese. To by ale řekl každej o každým lese, kterým nikdy v životě nešel. Prostě byl zvláštní a zajímavej. Mít víc času, tak si v něm sednu, lehnu a pozoruju ho ze všech stran. Zvláštní, že až teď potkáváme každých deset patnáct minut nějaký turisty. Většinou se psem. I s děckem v krosně. Všichni mluví chorvatsky. A pak prej, že Chorvati do hor nechoděj (říkal mužskej několik dnů po sobě). Ale proč by nechodili, když maj hory u nosu?

Les v NP Risnjak


Stejně jako minulej trip, i ten dnešní nás nadchnul množstvím přírodních krás. Chorvatsko je přenádherná země, která stojí za prozkoumání ve všech možných oblastech.

Chorvatsku ZDAR!

Tweet