Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

#takzaseHR VI. "SMLOUVÁNÍ"

26. 8. 2021

Bez keců zaplatit nebo vyjednávat? Mě by to druhý ani nenapadlo, ale v noci po návratu z Ninu sedá mužskej s vínem na terasu a na googlu hledá zkušenosti s placením pokut ve zdejší krásný zemi. A že našel případ, kdy se nad nebohým človíčkem i slitovali a dali mu výraznou slevu. My přece chtěli jako slušňáci na placený parkoviště. Jenže všude bylo plno!! To jsme to měli nechat vprostřed silnice? Nebo hůř - otočit se a jet domů? Tohle je vděčnost za turisty - že daj jedinejm Čechům 500HRK za okno, protože to dali do úzký silničky se zákazem stání, kde stojí plno jinej aut?


"No vidíš!" říkám večer s vínem na terase. "Zas máš šanci ukázat, co v tobě je!" A jako správná ženská dávám rady, co všecko má na poště zejtra říct.

"Že sem ti to vůbec řikal..." a na malý kousíčky trhá můj sáhodlouhej podrobnej scénář.

"No, jak myslíš, ale sem teda zvědavá, jak si s tim poradíš."

Další den jde mužskej na poštu. "Třeba bys mohl říct, že na účtu už nemáme žádný peníze, protože zejtra jedem domů!" zkoušim to ještě. Navíc to druhý je napůl pravda.

"Hele, jestli nám daj vůbec nějakou slevu, bude to jen a jenom Boží milost," říká tím svým klidným kazatelským tónem.

V autě u pošty na něj čekáme dvacet minut...


"No tak říkej! Co teda?"

"Jdu tam, ženská si vzala lístek a vyplnila tam těch 500 Kun. Ukázala mi to a ptá se, jestli je to OK..."

"No a co dál?!"

"Zatvářil jsem se zdrceně a říkám, jestli by mi dala slevu. Proč? Proč jako slevu?! ona na to. A já, že je to moc peněz. Ona se zarazí, a chvíli kouká do počítače. Pak vezme čistej papír a říká: Jenom když to celý znovu vyplníte. Tak jsem to celý přepsal. Ale bez tý ceny, protože jsem myslel, že tam nějakou sumu napíše ona. Ale ona mi říká: Kolik teda chcete zaplatit?? Já na to: To mi řekněte vy, kolik mám zaplatit. Ne, ne! To VY si řekněte, kolik chcete zaplatit! říká mi neodbytně.

Tak jsem chvíli přemejšlel a pak říkám: Tak DVĚ STA.

A přesně tolik jsem zaplatil."


Ať žije smlouvání!


#takzaseHR

Tweet