Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

#takzaseHR I. "SAMO KEŠ"

26. 8. 2021


Vždycky jsme jezdili spíš do hor. Pohorky, batohy, hole, treky... No ale hlavně ty výhledy, že jo. Kvůli nim se tam člověk kodrcá spocenej, unavenej a nevýslovně šťastnej. I cesta je cíl. Ale to vám nemusim vysvětlovat. Nemám na to ani tolik času, páč teď sedím v autě směrem na dalekej jih a musim hlavně dávat bacha na mužskýho, abych mu mohla radit, kdy má zpomalit, posečkat, nelepit se na druhý apod. Znáte to. Protože "Jako uvědom si, že máme s sebou děti! To nás chceš všechny zabít nebo co?!!" A protože mi hned ráno říkal, že dneska chce slyšet jen samý pozitivní slova, tak radši neříkám nic a místo toho píšu to, co právě teď čtete.

Čili, už jsem naznačila, kam jedem. Teďka už zbejvá prozradit, že k moři. Ale to vám asi došlo. Když jsme do Chorvatska jeli před pár lety poprvý, zajímala jsem se o to, kde všude se dá platit kartou. Takže jsem psala e-mail do konkrétní restaurace v místě našeho ubytování. Byla to tehdy malinká vesnička na samém konci ostrova Pag. A páč jsem si nebyla jistá, jak to mají Chorvati s ájinou, napsala jsem dotaz pomocí Google překladače v chorvatštině.

Co jsem do tý chvíle věděla o Chorvatsku: Je tam moře. Je tam horko. Jsou tam strašně milý a vstřícný lidi. Jenže to poslední se v minutě obrátilo v úplnej opak. Na můj dotaz, jestli berou platby kartou, mi odepsali pouhopouhý dvě slova: SAMÉ KECY.

Cože??!! Co tomu týpkovi jako je? Špatně se vyspal nebo co? Tohle maj bejt ty milý Chorvati?! To je jako když se zeptáte na cestu a řeknou vám Trhni si nohou. Nebo že máte žízeň a oni na to Co je mi po tom? Jedním slovem hulvátství.

Moje těšení se na pohodovou dovču se začalo rozpouštět jak sněhulák zjara.

Šla jsem si postěžovat mužskýmu. A on prej: "Prosimtě, nevíš, co je to keš?! To znamená HOTOVOST, a SAMO KEŠ znamená JENOM HOTOVOST ." No ty kráso! To jsem ale ..

Tak se vrátim ke svýmu PC a znovu klikám a překládám do češtiny "Samo keš". Nic. Pořád to znamená Samé kecy. Ale už se na Chorvaty nezlobim. Prostě i mistr tesař se někdy utne. I člověk jako já, zdatnej ve slovech, může mít občas dlouhý omezený vedení. Proč by NEMOCH?


#takzaseHR

Tweet