Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

PŘECHOD BÍLÝCH KARPAT - příprava

22. 6. 2024

O červnovém přechodu Bílých Karpat si můžete přečíst tady.

Naše ranní kaše: základ jakýkoli instantní kaše námi doplněná o sušené rozinky a brusinky, slunečnicový a chia semínka a hořká čokoláda. Stačí zalít horkou vodou, promíchat a MŇAM!


LETOS vs. LONI

Když si přečtete (nebo připomenete) můj loňskej trek, pochopíte. Koupila jsem si tehdy levnej batoh, levnej spacák, levnou plachtu, levnej ešus (levný = strašně těžký! Krom tý plachty) a pár drobností a s obavou i chutí se vydala na cestu. Ta ale po první noci skončila, páč jsem se první den tak zrasila (ušla jsem přitom jen 14 km), že jsem sotva chodila a taktak došla druhej den do nouzovýho cíle, což byl mimochodem taky Javorník (stejně jako letos v B. Karpatech). To bylo ale to jediný, co měly tyhle dvě cesty společný a snad z toho nebude tradice, že svý cesty budu vždycky končit v nějakým Javorníku :D.

Po návratu jsem studovala do hloubky, co znamená slovo "ultralight" a v rámci finančních možností najela na tuhle odlehčovací kolej.

Můj plnej batoh vážil loni 13 kg a k tomu jsem vážila skoro o 5 kilo víc než teď. Navíc jsem vyrazila za takovým dobrodružstvím po roce sezení u nemocniční postele a často shrbená péčí o mladšího syna. Letos už jsem byla o 8 kilo lehčí, kdy můj batoh vážil i s jídlem a pitím cca 10 kg.


FYZIČKA

Po náročným životním období jsem potřebovala nejen zhubnout, ale i získat sílu (souvisi i s lepší psychikou). Změnila jsem výrazně jídelníček a od ledna začala aktivně sportovat. Najela jsem na silovej trénink (stačí v domácím prostředí) a s novýma nordic walking hůlkama začala několikrát týdně pádit kolem řeky Olzy. Silovej trénink je, co se týká připrav na dálkových treky, vůbec to NEJ, co doporučil fyzioterapeut v rozhovoru pro Travelight (teď už Gramino). Tady je odkaz na video. Rychlá chůze (chodím průměrně 6,5 km/h po rovině) ve vysoký tepový frekvenci mi zase pomohla s vytrvalostí. Na to, jaký byly tropický vedra a že jsem od loňska netáhla nikam těžkej bágl a že jsem ušla mých rekordních 35 km v horku, jsem to vlastně zvládla skvěle - nic mě nebolelo (krom nohou ten den), netlačilo, s dechem dobrý, zkrátka oproti loňsku nebe a dudy! Úplně ale chápu, že jsou lidi, který nic z toho vůbec neřeší, sbalej si to, co jim už léta leží ve skříni a nemaj problém s těžkou váhou. To se ale týká hlavně chlapů. Z FB turistických skupin vím, že čím dál víc lidí (vč. chlapů) řeší, jak co nejvíc odlehčit výbavu, aby si co nejvíc užili svůj trek.

Následujou odkazy na věci, co jsem s sebou měla teď v červnu v Bílých Karpatech. Všechno se dá koupit mnohem lehčí za ještě víc peněz, ale to si už každej musí rozhodnout sám. Pro mě tohle všechno byla zlatá střední cesta. Můžete to brát i jako inspiraci a tipy na dobrý eshopy.



S P A N Í


☆ TARP Six Moon Design Deschutes Plus pro jednu osobu. Na webu píšou, že pro osobu dlouhou 190 cm už bude těsnej, ale já měla pocit, že by to platilo pro člověka už kolem 175 cm (já mám 164 cm). Jinak se ti bude buďto hlava lepit z jedný strany na plachtu, nebo se budeš o plachtu z druhý strany otírat nohama. Mají ho v šedý a zelený barvě, přičemž ta šedá je ve skutečnosti spíš bílá. A tu mám já. Někdo chce bejt v noci spíš nenápadnej, mně ta šedá přijde praktická především díky tomu, že i večer je ve stanu hezky světlo a když se vracíte v temným lese v noci třeba z čůrání, je vidět pěkně už zdálky.

☆ SPACÁK Cumulus lite line 300. Na webu píšou: "Pro otužilé třísezónní jistota, pro zmrzlíky letní ultralight". Nejsem nijak otužilá a měla jsem ho, když byly vedra, a to jsem byla teda do pasu rozepnutá. První noc mi ale bylo mírně chladno vzhledem ke spaní na mokrý louce. Chladnější dny se dají řešit silnějším merinem až třeba lehkou péřovkou, popř. lehkýma péřovýma botkama a na hlavu čepici. Kupovala jsem ho proto s tím, že se v něm budu i při těch 4 st. (třeba víc navlečená) cítit komfortně, jak píšou na webu. V zimě zatím trekovat se spaním venku neplánuju.

☆ PODLÁŽKA. Tarp nemá podlážku, takže místo toho používám tyvek. Vzala jsem si letos větší variantu, abych si vedle sebe mohla v klidu položit batoh a všechno možný a nezasvinit si to hlínou.

☆ KARIMATKA. Není mi 18, takže nafukovací, já ji koupila levněji přes bazar a jinak je to přesně tahle od Sea to summit. Při nákupu nafuk. karimatek bacha na různý velikosti. Pro kratší lidi (obvykle ženy) stačí small verze, pak je ještě regular a large. Čím delší, tím o několik stovek dražší. Při výběru karimatky koukejte i na tepelnej odpor R.

☆ POLŠTÁŘEK nafukovací modrý od Sea to summit, co se vejde do dlaně, ale večer zajistí pohodlí (navíc se dá přilepit suchým zipem ke karimatkám stejný značky, ale ty sucháče jsem si musela koupit zvlášť). Polštářek navíc můžete připevnit ke karimatce suchými zipy, které se na ni lepí. Já si je musela samostatně dokoupit tady.


B A T O H

Tady mám asi největší radost z kompromisu, pokud to slovo není pro tenhle batoh urážka. Asi takhle: jsou dražší batohy typu Osprey, Deuter apod., ale váhově (kvůli jejich bytelnosti) o stovky gramů i půl kila vejš. Na opačným konci jsou totální ultralight (dál jen UL) batohy typu Gossamer gear, Gorilla apod., který umí jít váhově i níž, ale chybí jim většinou zádová opora. Proto jsem zvolila lehkej batoh od Rabu (dámskou verzi) zároveň se zádovým systémem a nosil se mi krásně! Upozorňuju, že má 50 litrů, čemuž by se pravověrný "ultralajtři", co se sbalej do 35 l, vysmáli. Ale tak daleko jsem nedošla. Tohle je pro mě na delší treky prostorná jistota. Na kratší vzdálenosti mám od Rabu 33 l batoh, taky spokojenost.


V A Ř E N Í


☆ Na několikadenní trek, kdy vaříte jen ráno kaše a večer zalijete horkou vodou instantní jídlo, vám stačí ta nejmenší kartuše 110 g.

☆ Na vaření vody mám titanovej hrnek 0,55 l od Toaks. Byli jsme dva, tak jsme v něm vařili na 2 x a díky rychlýmu uvaření vody jsme i s tímhle půllitrákem měli jídlo rychle na stole

☆ Nádobí je šikovný třeba od švédský značky Wildo, která je původně vyráběla pro armádu. Jen bacha na uvedenej objem. Nejmenší hrnek o objemu 250 ml má v podstatě 200 ml při pohodlným naplnění 1 centimetru pod okraj. Větší verze, co mám na kaši s ofiko objemem 600 ml, má s rezervou 1 cm od okraje 500 ml.

☆ Na kávu jsem si pořídila stylovej dřevěnej hrnek finskýho typu, co má 80 g a můžu ho pověsit na batoh, ale už ho nemají v eshopu Naturehike, kde jsem ho koupila za bezmála sedm stovek. Ale krásný finský hrnky se dají pořídit i tady.

☆ Kávu s sebou beru Drip it. Jídlo od Summit to eat, který je lehký, výživný a výborný. Vyzkoušela jsem ale i o půlku levnější hotovku od Bonduelle, která se dá jíst i studená (třeba s pečivem), chutná výborně, uvnitř vypadá přesně jak na obrázku a líbí se mi i jednoduchý složení. Já měla to, co je v odkaze. Jen je trochu těžší, takže jsme ho snědli hned první den.


H Ů L K Y

☆ Nemyslím čínský, ale ty, co tě maj podpírat při chůzi. Je rozdíl mezi trekovýma a nordic walking (NW) holema (hlavně v tom, že trekový nejde použít na kvalitní NW chůzi). Protože jsem ale za ty moje NW dala trochu víc peněz (ještě v únoru jsem je koupila o tisic míň než je v odkaze, ale už nevím, na jakým eshopu), nechtěla jsem navíc kupovat ještě kvalitní trekový. A tak jsem si už před odjezdem vyzkoušela, jestli moje NW hole budou dostatečnou kvalitní oporou pro tarp, kterej se normálně staví na jednu trekovou hůl. Ukázalo se, že jsou NW hůlky nejen skvělou oporou pod tarp, ale že se s nima chodí dobře i po jakýmkoli těžkým terénu. Prostě karbonky nezklamaly a jsou lehoučký jak nic!


O oblečení asi psát nic nebudu, to si už každej snadno vychytá.

Sepsala jsem jen tipy na to největší a nejdůležitější. Závěrem už bych zmínila asi UL powerbanku Nitecore, lehkou čelovku Petzl, výtečný malinkatý mýdlo, který je skvělý i na vlasy a pytlík, ve kterým skoro zázračně schne. A možná ještě lehoučká ochrana krku před sluncem na kšiltovku, UL pláštěnku na batoh a skvělý nepromokavý pytlíky a pytle, co zmáčknete, srolujete, zacvaknete, čímž šetříte místo v batohu a máte v něm věci parádně barevně zorganizovaný: 5 litrovej na oblečení, 3 litrovej na jídlo a 1 litrovej na elektroniku. Filtr na vodu jsem měla taky, ale zatím v přírodě nevyužila.


Pokud chcete začít trekovat, je fajn se přihlásit do některý z FB skupin a sbírat tipy na cokoliv. Na YT můžete sledovat recenze vašich vytipovaných produktů a představit si, jak fungujou "naživo". Než budete do čehokoli investovat peníze, prozkoumejte, promyslete a zjišťujte, na co, kam a jak to využijete a jestli zrovna pro vás bude produkt vhodnej.


HORÁM ZDAR!

Tweet