Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

ONKO OKÉNKO

1. 6. 2023

Vše nutné stále při ruce :-)


"Buldočí krmení" (viz poslední článek) přináší úspěch! Z původních 26 kg (v pátek) má po týdnu 26,9 kg! Předpokládám, že zítra by to mohlo být rovných 27 kg. Což znamená kilo za týden, což by mohlo být 4 kg za měsíc! A to by byla sakra (ve svém původním latinském smyslu) nádhera, kdy bychom se z BMI 12,5 (podvýživa) mohli vyhrabat do oranžových pozic. Kéž by a díky za modlitby!

Včera to bylo přesně 12 let, co se Ju narodil. Oslava bude o víkendu, ale už se tu hromadí krabice od příbuzných. Krom toho zrovna na včerejší den vyšla mojí sestře služební cesta na Slezsko, takže si Ju po krátké době opět mohl užít svoji tetu a první narozeninový dárek.

Ráda bych v tomhle článku otevřela malé onkologické okénko a popsala pár věcí, o kterých jsem se uceleně nezmínila.


VEDLEJŠÍ ÚČINKY CHEMOTERAPIE

Předně - každý má léčbu šitou přesně na míru. Zohledňuje se typ nádoru, progresivita a plno dalších věcí, o kterých ani nevím a není nutné vědět vše. Vedlejší účinky jsou dobře popsané v brožuře, kterou na počátku léčby dostanete a je opravdu důležité ji číst (mám ji pořád na stole), protože v ní jsou konkrétní rady, jak postupovat v případě akutního stavu, dále informace o krvetvorbě (kolikátý přibližně den jdou které krvinky "do kytek" a kolikátý zase nahoru). Je v ní také strohý jídelníček, co jíst a co nejíst v době neutropenie (pokles nebo absolutní ztráta bílých krvinek), aby nedošlo k ohrožení zdraví (mimo jiné se nesmí jíst "živé" sýry; jogurty; ovoce, co nejde oloupat atd.)

Nebudu ztrácet čas výčtem všech vedlejších účinků, ale popíšu rovnou ty, kterými trpí Ju:

* Nechutenství

* Ztráta hmotnosti

* Zvýšená únava (zvláště několik týdnů po bloku A)

* S výše souvisejícím omezená pohyblivost

* Zvracení

* Většinu času zvýšená teplota (to je normální, horší je horečka, kdy končíme v nemocnici)

* Nespavost (zejména při akutní hospitalizaci; v průběhu chemoterapie a pak ještě poté pár dnů doma)

* Občas brnění rukou

* Zhoršená motorika (manuální i co se chůze týče)

* Psychické napětí, podrážděnost

Víc mě toho nenapadá. Vypadávání vlasů je samozřejmost a spíš detail.

Už 2 x byl během chemoterapie na pokoji se stejně starým chlapcem, který celé dny jen spí, málo jí (PEG nemá) a má velké bolesti pusy a krku (jeden z možných vedlejších účinků, poněvadž chemka ničí sliznice). Jsem vděčná, že toho je Ju ušetřen. Každý má během léčby zkrátka své vlastní trápení. Vedlejší účinky tudíž nemusí mít všichni stejné a někdo je může pociťovat jen minimálně. Prostě člověk od člověka a také od druhu podávaných cytostatik.


LÉKY

Kromě cytostatik máme k dispozici další léky, které mají funkci tlumit vedlejší účinky. V našem případě jsou to ATB podávaná 2 x denně pondělí a úterý. Každý den pak:

2 kapky vit. D

1 x lék proti zvracení

1 x lék na lepší trávení

3 x lék na rychlejší odchod stravy z žaludku (zabraňuje nežádoucímu pocitu plnosti), občas dithiaden na nespavost a další množství léků pro konkrétní akutní případy (např. zácpa). Ideálně bychom měli každý den dělat preventivní výplachy úst roztokem proti tvorbě plísní a mazat dupku (to je po slezsku/moravsku zadek) canestenem proti témuž. Ale protože Ju na tohle vůbec netrpí, dělám to jen po bloku B, v němž je podávána látka, která mu sice na dva dny vyvolá bolest pusy, ale pak to vždycky odezní a nic víc. Se zadkem problém nebyl vůbec.

Dnes je toho dost. Příště možná napíšu o tom, jak zhruba vypadá Ju den a ještě jsem měla něco v hlavě, ale to mi teď úplně vypadlo :-D. No nic.

Hezký den Vám všem!


Tweet