Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

PRVNÍ TRANSFUZE A VELIKONOČNÍ POSELSTVÍ

8. 4. 2023

Je to vlastně velice symbolické, že Ju dostal svou úplně první krevní transfuzi právě ve čtvrtek před Velikonocemi.

V Ostravě nás ten den čekaly kontrolní odběry. A právě kvůli nadcházejícím svátkům doktor rozhodl, že abychom tam nemuseli znovu za dva dny (při výrazném poklesu krevního obrazu v důsledku chemoterapie se odběry dělají i obden), dají mu raději krev hned. Do nemocnice jsme přijeli před 10. hodinou a domů přijeli ve čtvrt na sedm. Bývá tam plno a také doktor si s lidmi rád povypráví nejen o zdraví, takže asi tak. Čekání na odběry bylo tentokrát kratší, asi hodinu. Další asi 1,5 hodiny se čeká na výsledky a potom někdy stejně dlouho na doktora. No a my jsme ještě další dvě hodiny čekali na krev a pak ještě 1,5 hodiny, než krev dokape, a nakonec jsme tam ještě kvůli případné nenadálé reakci měli chvíli pobýt...

Mezitím jsme se s Ondrou vystřídali v procházkách do nedalekého krásného lesa. Když jsem vyrazila na cestu, děkovala jsem Bohu mimo jiné za skutečnost, že VŮBEC je nějaká náhradní krev k dispozici. Není to samozřejmost nejen v chudších zemích, ale ani v té naší. Mnohokrát na mě odněkud vyskočila výzva, jak ta nebo ta nemocnice potřebuje krev a povzbuzovala lidi k darování. Cestou jsem tedy děkovala za ty, kdo se tak rozhodli. Popravdě, sama nad tím začínám uvažovat, až se vody zklidní. Pokud bych tedy byla vhodným adeptem...

A pak jsem si uvědomila tu spojitost - jsou přece Velikonoce. Ježíš před svým ukřižováním říkal svým učedníkům, ať na jeho památku symbolicky "pijí" jeho krev, kterou za naše hříchy obětoval na kříži. A to také děláme pokaždé, když slavíme Večeři Páně s vínem. V krvi je život. Krev uzdravuje. Krev vysvobozuje. Krev osvěžuje! Ju měl po transfuzi hned projasněnější očka, vrátila se mu barva do tváří a nebyl už tak unavený.

I v Ježíšově krvi je ŽIVOT. Pořád. Život, který dosud nevyprchal. Život, který trvá navěky. Skrze krev, která očišťuje od hříchu. Uzdravuje od nenávisti, bolesti a nejrůznějších nemocí. Vysvobozuje duše ze všelijakých sevření. A opravdu - Ježíšova krev i osvěžuje tvář! Protože jako "hladina zrcadlí lidskou tvář, člověk zrcadlí srdce člověka." (Kniha Přísloví 27,19)


Mějme v srdci Ježíše ♡


A co je vlastně transfuze?

"Účelem transfuze krve je udržení života pacienta, který utrpěl ztrátu krve (zapříčiněnou například traumatem nebo chirurgickou operací), nebo jehož krvetvorba je omezena nemocí." (Wikipedie)

Tweet