Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

První radioterapie za námi

13. 12. 2022

Milovaní, tak dnes máme za sebou zahajovací radioterapii na Masarykově onkologickém ústavu v Brně, neboli na "Žluťáku".

Zatímco Ju ozařovali, čekala jsem na chodbě s kávou z automatu... Přístroj na ozařování se jmenuje "lineární urychlovač", což je přístroj za zhruba 67 milionů Kč.


Chci Vám moc moc poděkovat za dnešní modlitby, protože Ju to zvládl opravdu skvěle!!! Není to, vzhledem k jeho každodennímu zvracení (zvláště při změnách poloh), vůbec samozřejmost. Ke všemu mu nedělá dobře ležení na zádech, které mu kvůli záklonu hlavy způsobuje nevolnost, a ještě ho tlačí jizvy na hlavě. Přitom na radioterapii musel nehybně ležet třičtvrtě hodiny! Kvůli tomu má velmi natěsno nasazenou masku na hlavě. Ale moc ho chválili, jak to skvěle zvládl♡.

Ju leží pod lineárním urychlovačem, který se otáčí ze strany na stranu. Na hlavě má masku Stevea, kterou má pevně napnutou a dole přichycenou k desce. Pacient se nesmí ani hnout, nesmí ani promluvit.


Masku mu už předtím pomalovala šikovná sestřička ve stylu Stevea z Minecraftu, která to dělá dětem na přání a při odchodu dokonce dostal dárkovou tašku s Batmanem, Minecraft legem a časopisem o Simpsonových... Zkrátka úžasný přístup k dětem! Během ozařování hraje rádio nebo si může pacient přinést vlastní nahrávku. Na stropě nad hlavou jsou pak podsvícené panely s rostlinnými motivy (jakože asi pro zklidnění mysli :->).

Dárečky pro dnešní den... Lego CITY dostal jako další dárek na onkologické ambulanci po urputném vyndání stehů♡...


Po radioterapii jsme jeli na onko ambulanci na kontrolu a vyndání stehů po zavedení shuntu, které proběhlo před více jak 14 dny. To byl opět řev, ale jinak dobré. Navíc mi hodná sestřička darovala úplně nové dva krémy, které jsem si včera byla shodou okolností objednat v lékárně. Ale kůže při radioterapii se musí pravidelně a často promazávat, takže se bude hodit obojí a možná budu muset ještě dokupovat. Beru to proto jako Boží milost a péči. Napadlo jí to jakoby mimochodem, že je tam má a že mi je dá...♡

Na ozařování tedy budeme jezdit každý všední den, přičemž prvních 13 dávek bude delších, zhruba půl hodinových, a zbylých 17 asi desetiminutových. Tedy podle toho, jak dopadne magnetická rezonance 22.12. Kdyby nehezky, pak by se ozařovací dávky musely prodloužit. Jinak ale platí, že by jich měl mít celkem 30, což se speciálně vypočítává podle (myslím) stavu nádorových buněk. To v našem případě znamená léčba radioterapií na 1,5 měsíce, což nám vychází na konec ledna.

Ale doktor říká, že někdy dochází k opravám přístroje, kdy se ozařování musí třeba o den dva odložit. K tomu probíhá 1x týdně kontrola krve, a pokud nejsou dobré hodnoty, podává se transfuze, čeká se na srovnání krve apod. Čili během onkologické léčby je jistá jen jediná věc, a tou je, že se nedá plánovat příliš dopředu, resp. nelze pokládat jakékoliv termíny za betonové.

Do Těšína se předběžně plánujeme vrátit snad na vánoční svátky, kdy je prodloužený víkend. Ale to se uvidí podle toho, jak na tom Ju bude.

Děkujeme, že na nás ustavičně myslíte v modlitbách!!!



Tweet