Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Neděle, a co nás po ní čeká

13. 11. 2022

Milovaní, noc ze soboty na neděli by se dala též oslavit, páč Ju po 3 týdnech celou noc spal!

Další skvělá věc, o které jsem se už zmiňovala na fb je, že dnes poprvé šel pěšky na WC i zpět! Pak jsme samostatnou chůzi ještě několikrát trénovali. Po mnoha dnech jsme také trénovali češtinu, angličtinu a přírodovědu.

Jinak, jak byl včerejšek ve znamení úklidu, tak dnešek ve znamení totální pohody a odpočinku...

U odpolední kávy jsem podrobně studovala několikastránkovou lékařskou zprávu a za pomoci Wikipedie jsem ji téměř celou pochopila :-). Psala jsem si do ní poznámky i otazníky a na zbytek se ještě doptám.

Z ní jsem se například dozvěděla, že zbytek z nádoru je "velký" cca 0,32 cm², takže opravdu prdek, kterej by měl dostat pořádně na frak!

Akorát, což mi bylo řečeno už v nemocnici, má Ju zatím "nejasný nález" v oblasti páteřního kanálu (z poslední magnetické rezonance), jakýsi "hematom", který se bude znovu kontrolovat...

Co nás čeká po neděli. Úterý brzy ráno nové zavedení flexily kvůli dalším odběrům. Pak další CT, ale tentokrát na Masarykově onkologickém ústavu, páč tam si dělají před zahájením radioterapie svoje spešl vyšetření. To by bylo tak na dopoledne a na oběd už snad budeme doma. Ve středu nás čeká zavedení dlouhodobého žilního tzv. "portu", něco jako žilní katétr, ale tohle je na delší dobu a víc odolné proti případné infekci. Tudy mu bude proudit vše potřebné rychle do těla.

Během pobytu na onkologii už jsme si "zvykli" na holohlavé děti. "Potěšilo" mě, že na pokoji s Ju se v den našeho odchodu objevil chlapeček s úplně stejnou jizvou vzadu na hlavě, jen už dost zacelenou. Prostě dítko na stejné, i když smutné, lodi, a to vás chtě nechtě povzbudí. Byl velmi usměvavý, a tak se ho ptám na jméno. "Já jsem Pavlínka," řekne krásným hlasem. U některých dětí zkrátka bezvlasá hlavička může klamat...

Postupně jsem také vypozorovala, že se na tomto oddělení nejčastěji objevují děti, tzv. "onko-pendleři" (můj název), které sem přijdou na několik hodin, popř. na noc a část dne, aby podstoupily chemoterapii. Většinou přicházejí s maminkami.

Ohledně radioterapie jsme dostali tip na moc krásné edukační video na YouTube, které je umně zpracované tak, aby ho pochopily i nejmenší děti a mohly se připravit na to, co je čeká. Jelikož je video určené pro děti, nelze sdílet odkaz, ale najdete ho pod hlavičkou MOÚ s názvem "Video pro děti - brněnská onkologie".

Pokud by vás to zajímalo, nebo máte zvídavé děti, doporučuji! Moc se mi líbí, jak je pozitivně zakončené.

A to je pro dnešek vše. Cítím se po mnoha dnech mnohem více odpočatá a za to jsem Bohu nesmírně vděčná!!

Tweet