Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Škola, jakou pamatujem

1. 9. 2022

Tak co, jakej jste měli první školní den? Jakmile jsme vstoupili do školní budovy a vydali se směrem k pátý cé, začal mužskej vzpomínat na svý dětství. "Jé, tohle jsme měli za komančů taky ve škole!" prej. "A tohle taky!" prej.

"A mami," říká mladší Ju , "ty velký klece je snad vězení pro děti, nebo co?" Nu což. Šatna jako šatna.

To je jasný, nemůže to bejt všude individualisticky pojatý (jakože máš skříňku pro sebe), a k tomu ještě všechno na čipy, že jo. Hele, má to výhodu: aspoň ten čip nebude věčně ztrácet, no ne?! (Nejspíš ani od obědů, ale to teprve zjistim, jestli budou pradávný lístečky, anebo něco modernějšího).

A kdepak je ta "úplně nová" paní učitelka, která nastoupila do školy, aby vedla nově založenou třídu, jak mi bylo řečeno? Aha! Tady: "Dobrý den, my jsme Kymlovi...," zdravíme se s paní, která je buď těsně před důchodem, anebo jí z něj právě povolali. Zkrátka, působila dojmem, že si narychlo odběhla ze zahrádky a po návratu, že se na ni vrátí a manžel ji určitě už doma vaří kafe... Což je vysoká hodnota - bejt hlavně v pohodě. Takže učitelka milá a vstřícná, a to bylo přece námětem modliteb, stejně jako "klidný děcka ve třídě", jak si Ju toužebně přál. Zatim to vypadá na obojí, ale tak první den, takže víš jak... A věk je to poslední, co by mělo hrát roli.

(Za hodinu doma) "Tak co vám paní učitelka všechno říkala?"

"Že bysme mohli přinýst nějaký květiny na parapet, abysme to tam měli hezčí."

No jémine! Kytky přece musej doplnit všechny ty čtyři zářivě žlutý stěny ve třídě, kde to vypadá, jakoby se právě tady před miliardama let zrodilo slunce! To je jasná věc. Vždyť okysličenej vzduch, to je základ dobrýho fungování mozku.

Suma sumárum: nový město, nová škola, nový učitelky. Prostě budeme dělat, že sice předchozí high technology school byla na docela jiný úrovni, ale teď jakože postupujem k ekologicky-ekonomičtějšímu stylu.

Hele, a stejně - kytky, slunce, kyslík, kafe, klid a pohoda jsou k nezaplacení.

Jó, a do školy to má Ju čtyři minuty a nebejt spousty stromů kolem dokola, viděla bych mu z kuchyně přímo do třídy. Ale je dobře, že tu ty stromy jsou...


Tak čaaaau a ať jsou vaši caparti na škole happy!


Tweet