Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Pověste si obrazy!

19. 8. 2022

Foto zdroj: Pinterest

Když se stěhujete z tři metry vysokého bytu, kde nebyl problém zaplnit stěny obrazy, do bytu výrazně nižšího, pak musíte chtě nechtě rozlousknout oříšek nového obrazového uspořádání.

Opět mi byl pomocí Pinterest, co se týká barevného sladění i způsobu, jakým na zeď umístit vícero obrazů tak, aby to ladilo. A o to se s vámi chci podělit.

Samozřejmě máme každý svůj vlastní vkus a styl. Ale ať už se rozhodnete pro černobílou, přírodně laděnou, pastelovou, barvitější, či přímo divokou expozici, neměla by tvořit chaos. Jeho opakem je nejen řád, ale v tomto případě i myšlenka. Tzn., položte si otázku, co má taková obrazová stěna říci?


ČEHO SE DRŽET

Vypozorovala jsem čtyři hlavní prvky, podle kterých je dobré se řídit:

-- téma (příroda, tvář, postava, geometrický vzor, hudba, politika, nálada atd.),

-‌- styl (pop-art, abstrakce, kresba, fotografie, plakáty atd.)

-- barevnost obrazů (jedna až dvě dominantní barvy, zbytek pouze doplňující)

-‌- výraznost rámů (černé, bílé, podobný odstín dřeva atd.)


Možná jste si ale všimli, že se na jedné stěně kombinuje více témat, stylů, barev i rámů. To je vpořádku, pokud pouze doplňují, ne rozbíjejí, onu hlavní myšlenku/dojem. K tomu je ale potřeba mít určitý cit. Důležité nakonec je, aby to celé ladilo. Foto zdroj: Pinterest.


I tmavá stěna má své kouzlo. Navíc, na ní vyniknou obrazy, které mohou na bílé stěně vypadat nudně. Foto zdroj: Pinterest.


Může se stát, že vaše oblíbené obrazy mohou působit pěkně sólo, ale už ne společně. Pokud máte například dva takové, zkuste je dát dál od sebe a zkombinovat s dalšími, méně oblíbenými, které ale mohou dopomoci k utvoření celku.


PŘÍPRAVA OBRAZŮ

Základ je znát velikost plochy. Můžete sice věšet na zeď obraz jeden po druhém, ale může se vám stát, že se vám kvůli špatnému odhadu některé obrazy na stěnu nakonec nevejdou. Já si tedy změřila nejprve oblast zdi, kterou chci pokrýt (130 x 120 cm). Poté jsem tyto míry přenesla na podlahu/koberec a vyznačila papírovou lepící páskou, která se snadno odlepuje. Následně jsem si nějakou dobu hrála s kombinací různých obrazů. Počítala jsem při tom s tím, že tuto plochu o několik cm zmenším, nebo zvětším, pokud by to mnou vytvořená expozice vyžadovala (což se nakonec nestalo). Pak jsem si rozměr expozice vyznačila opět papírovou páskou už přímo na zeď (tady pro rovnou linii poslouží vodováha).

Na fotce to vypadá, že je páska křivá, ale nebyla :-)!


JAK POVĚSIT OBRAZY NA ZEĎ

Máte-li hotovo a jste se svým uspořádáním spokojeni, můžete začít věšet. Začínala jsem od rohu a postupovala buď vlevo nebo vpravo. Obrazy uprostřed jsem věšela nakonec. Hřebíky můžete zatloukat i do pásky, při jejím sundávání jde velmi snadno i přes ně.


KAM UMÍSTIT HŘEBÍK

No přece na zeď :-D! Někdy to ale může být složitější...

-- Háček vyčnívající nad obraz: to je nejjednodušší varianta. Přiložte obraz ke zdi, vyznačte místo háčku malou tečkou, obraz položte na zem, zatlučte hřebík a obraz pověste.


‌-- Háček několik centimetrů pod horním okrajem rámu: přiložte obraz ke zdi, udělejte malou tečku na zeď vprostřed horního rámu (ideálně, když změříte metrem), obraz sundejte, změřte si vzdálenost háčku od horního okraje rámu a tuto vzdálenost vyznačte druhou tečkou pod tu první na zeď. Zatlučte hřebík a pověste obraz.

-- Příliš velký/široký rám: potřebujete dva hřebíky. Nemusíte řešit prostředek, jen si vodováhou stabilizuje přímo na zdi přiložený obraz, vyznačte dvě tečky v rozumné vzdálenosti od sebe a pověste obraz na zeď.

-- Široký rám vyčnívající ode zdi: hřebík použijte klidně kratší, pokud budete obraz věšet přímo za rám. Pokud za níže umístěný háček, zajímá vás jednak vzdálenost háčku + šíře zadní části rámu, k níž připočtěte pár cm navíc.

No, a to je vše!

A co bylo mou vlastní myšlenkou při věšení obrázků na zeď?



To už nechám na vašem posouzení ;-).




Tweet