Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

U Pernikářky to voní hádejte čím?

15. 8. 2022

Jestli je to více kavárnička, muzeum, nebo obchůdek se starožitnostmi, těžko říci, ale nakonec asi všechno v jednom. O tom, co všechno skrývá tento zvenku vcelku nenápadný dům, vám ochotně povypráví sama majitelka a vášnivá sběratelka pí. Recmanová. 

Kdoví, jestli bych se s ní dala do řeči, nebýt perníkové vůně linoucí se po světnici, která mě dovedla až ke stolu. U něj (jiná) mladá žena zdobila vánoční perníčky pro majitelčiny přátele v Kalifornii. Nemohla jsem se totiž nezeptat, čím to, že tu v půlce srpna probíhá předvánoční příprava. Už sám název kavárny ale napovídá, že perníčky jsou tady zkrátka doma, takže na ně lze narazit asi po celý rok.

U Pernikářky se pořádají i výstavy. Nevím čeho všeho, ale řeč přišla mimo jiné na retro kočárky a došlo i na fotky z jejich výstavy v tomto domě. V září se uskuteční 3. ročník kočárkového průvodu městem. Při něm si případní diváci mohou uvědomit, kolik prostorového luxusu tato vozítka oproti dnešním kočárkům měla. Nejen výstavy, ale i oslavy se tu pořádají. Stačí se přijít domluvit, napsat nebo zavolat. 

Byla to vskutku potěšující konverzace, protože pí. majitelka dobře zná jak jižní Čechy, tak můj rodný Liberec. A konečně se v Těšíně našel člověk, který mi dal za pravdu, jak je, zvláště polský, Cieszyn Liberci podobný.

Když řeknu, že si při prohlídce interiéru (zvláště v jeho pravé části) se všemi jeho detaily připadáte jak o sto let zpátky, je to myšleno jenom pozitivně. Najdou se zde věci na prodej i věci pouze výstavní. 

"Nějaká reklama není nutná. Koho tyto věci zajímají, ten si cestu na podobná místa vždycky najde," říká veselá pí. Recmanová a vypráví, jak si při svých cestách po republice sama vyhledává české výrobce, jejichž produkty v kavárně naleznete. Od drobných kousků až po ty popropracované, z nichž nejvíce upoutá pozornost vysoký vyřezávaný anděl nebo velké betlémské postavy celé vyrobené z vlny. 

Posedět pak můžete u několika dřevěných stolků, anebo, potrpíte-li si na pohodlí, na sametových křesílkách.

Za mé přítomnosti tu nebyli žádní hosté a ti, kteří toto místo vyhledávají, dělají to prý z důvodu klidné atmosféry a právě té absence návštěvnického ruchu.

Koneckonců - kdo má rád zajímavá a neobvyklá místa, cestu si sem najde. Já jsem na tohle narazila náhodou, a o to nečekanější zážitek to byl.

Zkrátka další milé těšínské překvapení bylo na světě...

Novinky a akce U Pernikářky můžete sledovat na Facebooku.


Ať už jste z Těšína nebo Netěšína, rozhodně se tu zastavte a nasajte vůni perníčků nebo dávných dob a budete potěšeni!




Tweet