Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Okolo Ropice

9. 8. 2022

Je to nedlouhá (5 km) trasa a pěšky ji ujdete za 1,5 h. Navíc jdete celou dobu po rovince, krom jednoho malého kopečku.

Začátek cesty: Zaparkovali jsme u obecního úřadu naproti žlutému kostelu a následovali růžovou cyklotrasu. Hned v první zatáčce míjíte po levé straně zámek, jehož současná podoba je z r. 1810. V zámeckém parčíku se nachází částečně zachovalý, ve střední Evropě nejstarší, psí hřbitov.


Kostel a zámek

Dále se jde po příjemné asfaltce a asi po půl hodině odbočíte vpravo přes říčku Ropičku a přejdete koleje.

Nyní vás čeká strmý, ale velmi romantický kopec s krásnou rozkvetlou loukou a výhledem na hory. Ideální místo na piknik!

Poté, co vyjdete kopec, čeká vás opět rovinka, během které je stále možnost kochat se výhledy ...

Když budete mít štěstí (jako já) potkáte třeba srnku :-). A pokud ne, po několika minutách se cesta lehce zhoupne dolů a možná uvidíte (jako já) krásné koně...

Anebo zblízka moderní jurtu, na kterou můžeme v České republice narazit stále častěji, ale já se přiznám, že jsem ji naživo viděla poprvé. A rovnou dvě. Chtěla jsem vám sem dát i odkaz na ubytování, ke kterému - předpokládám - tyto dvě jurty slouží, ale nenašla jsem nic. Takže to nechám na Vás - případné zájemce. Je ale možné, že jsou teprve čerstvě vybudovány. Nevím. Každá jurta má svou vlastní saunu v podobě sudu.

Nevím, jestli doporučovat následný, sice velmi krátký, ale nejspíše plně soukromý úsek cesty přes golfové hřiště. Níže je mapa celé naší trasy.

Tento inkriminovaný úsek je čerchovanou odbočkou okolo rybníku, který ale není na mapě, což zjistíte po přepnutí na satelitní, kde se rybník už objeví. Hned u cesty, avšak na trávě, je zabodnutá značka, že se jedná o soukromý pozemek/hřiště. Nebyli jsme si jistí, jestli to platí jen pro trávník, nebo i tuto cestičku, takže jsme se po ní vydali, aby náš okruh nebyl tak dlouhý.

Cesta přes golfové hřiště

Po přejití golfového hřiště se okruh láme a zároveň rychle blíží k závěru. Před samým koncem mě zaujal už jen osikový háj po pravé straně u silnice a roubenka na křižovatce (tu jsem nefotila)...

Osikový háj

Pro odpolední vycházku zkrátka příjemný a nenáročný okruh.



Tweet