Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

A máme tu první výměsíčí...!

2. 8. 2022

... což je obdoba "výročí", kdyby někdo nevěděl. Dneska, na den přesně. Zatim se nám vede FAJNE. Takhle se to tu říká. Po 1. měsíci zjišťujeme, že Těšínský jsou - až na jednu paní na poště a druhou v bance, říkal mužskej - docela milí, a co hlavně: NEKOUŠOU. Zabydlujem se a prozkoumáváme okolí. Malej Ju chce furt chodit do Cieszyna na náměstí. Nevíme, co ho tam tak omámilo, asi místní atmoška, ruch či duch, těžko říct. Každopádně, když jsme se tuhle vraceli z výletu a na polský straně míjeli i v neděli rušnou Hlubokou, co vede na náměstí, vzadu v autě se zapnul kolovrátek: "Já chci do Cieszyna, já chci do Cieszyna!!"

Jinak jsme byli asi na sedmi návštěvách, šesti výletech (čtyři z toho byly do Ikey) a mnoha procházkách. Vytahovali jsme dvě klíšťata, viděli celkem dost bezdomovců a alkoholiků (očividně bolavý místo na těšínským těle) a zjistili, kde hrajou jazz. Pak taky, kde se dá levně nakoupit jídlo i benzín. Občas se nás ptaj, jestli někam jedeme na dovču. Mně ale při představě dalšího náročnýho balení a vybalování jednak vyrážej pupínky, jednak je třetina věcí pořád v krabicích, a navíc odjet z rozdělanýho bytu... Hele, nevim, jak vy, ale jako já jsem v zahraničí imrvére, páč od chvíle, kdy jsme jeli s mužským na nákup do Biedronky na východ od Cieszyna, jsem pořád měla roaming. Až jeden, co tomu rozuměl, mě z toho vysvobodil, takže už dva dny jsem zase v Čechách. Ale co to povídám. Na to se tady nehraje. Vždyť já jsem v Polsku prakticky dennodenně: jdeš se projít, jdeš a jdeš a najednou jseš v PL, ani nevíš jak.


Von ten Ryszard měl prostě pravdu.


Ten česko-polskej Těšín je tak propojenej, že za Covidu tu muselo bejt tolik smutnejch, zklamanejch, možná i depresivně naladěnejch lidí kvůli zavřeným hranicím, jako snad nikde jinde. No fakt. Vzpomínáte přece, jak byla tehdy ve zprávách přes obrazovku natažená plachta "Stýská se mi po tobě Čechu"?

Tady prostě jeden bez druhýho nemůže žít. Zavřený hranice, to muselo bejt, jakoby jeden přišel o nohy a druhej o ruce. Nevěříš? Se mrkni.


Tak snad už se tady v budoucnu amputovat nebude. No a kdyby jó, tak holt půjdeme protestovat.


Tak čaaaau a budujte dobrý vztahy!



Tweet