Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Pokojíčková stěna

26. 7. 2022

Tak přidávám zase jedno PŘEDAPO. Od samého začátku se nabízela otázka, co s nejdelší bílou zdí v pokojíčcích, které mají naši kluci vytvořené z jedné větší místnosti přepažené sádrokartonem. To má za následek život v trojúhelníku. A tomu se neříká smůla, ale výzva! Jistě si umíte představit, jak taková krásná čistá bílá zeď v miniprostoru bude vypadat za dva měsíce v dětském pokoji. Když už jsem na ní zahlédla první dvě šmouhy, řekla jsem si, že takhle to dál nepůjde. Poněvadž ale šetřím, kde můžu, rozhodla jsem se zeď ručně přechytračit černou barvou, která mi doma ještě zbyla. O dost kvalitnějším, preciznějším, ale zároveň pracnějším a dražším řešením by byla tapeta (otázka ale je, jestli bych našla s černobílým vzorem, který by si získal mou pozornost). Další možností by bylo nalepit/přivrtat dřevěné laťky na zeď, které pak spolu s ohraničenou omítkou namalovat třeba omyvatelnou barvou. Na to bych ale potřebovala spoustu času mužskýho a prostě... zvolila jsem v podstatě nejlevnější, efektivní, i když nedokonalou, cestu handmade tapety. Šmouhám to sice nezabrání, ale na takové zdi se snadno ztratí, a to bylo hlavním cílem této tvorby :-).


Zeď jsem si jednoduše rozměřila krejčovským metrem, kdy dvojnásobek jeho šířky tvoří akorátní vzdálenost mezi každou linkou. Šikmé linky jsem pak dělala, jak se říká, "baj vočko" ...


Příprava materiálu a s odvahou kupředu :-)


Když byla zeď hotová, pustila jsem se do vybarvování nedotažených míst. Tahle piplačka trvala mnohem déle, než celá předchozí práce...


A je vymalováno! Horní část tapety jsem zakončila silnější linkou. Varianta: místo zakončovací linky můžete po celé délce připevnit na zeď pěknou dřevěnou lištu, na kterou třeba přiděláte věšáčky, háčky apod. Já využila jeden krátký věšák z písecké kuchyně, který je mi v té těšínské jako páté kolo u vozu ... (Obrázky jsou vlastní výroby, inspirováno Pinterestem).


Komoda Ikea nastříkaná bílým lakem ve spreji (možná dám časem i jiné úchytky) ...


Myslím, že jako inspirace pro podobně uvažující jedince s podobným vkusem může posloužit ...


Ještě budu muset přetvořit některé, kdysi dávno vytvořené, černobílé obrázky, aby odpovídaly aktuálnímu trendu jedenáctiletého Ju - tak na tom už se pracuje: téma bude gaming :-)). 

No a starší Jo už má také vybraný vzor na svou stranu zdi. Tam ale budu pracovat prozměnu s černobílou fólií...

Protože podobných proměn v novém bytě bude teď víc, najdete je v nové kategorii Ze starýho nový. Tam najdete i jedno starší, ještě písecké, PŘEDAPO.


Tweet