Tereza Kymlová

A budete jen koukat, nebo i číst?

Vivat Biedronka!

21. 7. 2022

Prej ty ceny takhle nízko už dlouho nebudou, páč Polákům se má (zase prej) v srpnu zvednout DPH na potraviny (nebo na všechno?), ale i tak bude nejspíš Biedronka vždycky levnější, než český Cokoliv. Navíc je malá, útulná, nemusíš z jednoho konce na druhej půl hodiny. Já totiž superMarkéty nemám ráda. V Písku jsem si obešla dva tři krámky v centru, včetně masny, a měla jsem všechno důležitý k životu. To taky znamenalo, že jsem doma neměla zásoby. Co mi užuž scházelo, pro to jsem si pohodlně zaběhla. Takhle jsem to dělala spoustu let. Tady se musim přeučit. Ta Billa poblíž je sice nevelká, ale dost drahá (proti těm malým krámkům v Písku). Ale, na druhou stranu, až k nám přijedou Nikča a Veny, a já otevřu lednici, ušetřim je infarktu myokardu, páč lednice bude chtě nechtě muset bejt plná odshora dolů, takže je (ani nikoho dalšího) už nenapadne, jak s takovým málem, vlastně s velkým "nic", vůbec můžeme přežít.

Takže, dneska jsme udělali přepadovku a do jedný z asi 4 v Cieszyně se vydali. No, kdo by psal o krámu, že jo, ale tohle za to fakt stojí. Tak čtěte (teda hlavně netěšínský); převádim rovnou na český kačky a radši se něčeho chyťte, páč budete padat: kilo brambor 5,-. Velkej smetanovej bílej jogurt 400 g 8,- (tomu nemůžu doteď věřit). Pořádný kvalitní máslo 45,- (jako v Bille jsem pod 60,- neviděla). Kečup 560 g 17,-. Kilo rejže 21,-. Zmrzlina Manhattan 1,4 l 90,-. Chleba téměř jakejkoli 900 g za plus mínus 30,-. A teď si rovnou sedněte: 1,8 kg vepřovýho 90,-. 1,5 kg vepřový šunky 90,-. 1,5 kg kuřecích stehen 66,-. Velkej kvalitní toaleťák 10 ks v balení 74,- (tady je jednou tak drahej), a prostě většina věcí za hubičku. Zatim. Zatim!

Možná vás napadne, no jo, ceny vtipný, ale co kvalita? Hele, já nevim. Vim, že Česko má v Evropě jedny z nejpřísnějších hygienických předpisů, co se týká nároků na potraviny (ale proč teda přezdívka popelnice Evropy?). Taky víme, co se k nám z Polska spoustakrát dovezlo za srajdy. Ale tady je otázka, jestli to byly srajdy určený k exportu (který Češi obecně rádi kupujou) s tim, že domácí mazlíky si nechaj pro sebe, že jo. Tak snad neumřem. Lidi tady říkaj, že například mléčný výrobky maj Poláci chutnější.

No, tak tohle byl vyloženě takovej nákupní štěk, jen tak, pro zajímavost, aby řeč nestála...

Jó! A málem bych zapomněla, ale na to se teprve chystám - hadry. Né na podlahu, ale na sebe. A taky boty. Tak na to jsem fakt zvědavá. To prej taky stojí za to. Tak pak kdyžtak poreferuju. No a teď si jdu dát tu zmrzku...


Tak už jsem si ji dala, byla fakt žůžo.


Tak čaaaau a ať se vám dobře nakupuje!

Vivat Biedronka!

(a teď už aspoň víte, jak se řekne polsky beruška)


Tweet